Asukaspostia

 

Ohjeita vuokralaiselle


HYVÄ VUOKRATAPA EDELLYTTÄÄ KOTIVAKUUTUKSEN OTTAMISTA

Hyvän vuokratavan mukaan vuokralaisen kannattaa ottaa kotivakuutus aina, edellytti vuokranantaja sitä sopimusehdoissa tai ei. Vuokralaisen ottama kotivakuutus, jossa on osana oikeusturva- ja vastuuvakuutus, on viisasta mieltää osaksi asumiskustannuksia. Pieni lisä peruskustannuksiin parantaa reilusti asumisen turvallisuutta ja korvaa esimerkiksi vahinkotilanteessa irtaimistovahingot sekä asukkaan sijaisasumisen kustannuksia.

Uusi Hyvä vuokratapa – ohjeistus on julkistettu keväällä 2008. Ohjeisiin on kiteytetty vuokralaisten ja vuokranantajien näkemys siitä, millaisten periaatteiden mukaan he haluavat vuokrasuhteen toimivan. Uuden Hyvä vuokratapa – ohjeistuksen ovat laatineet yhteistyössä Vuokralaisten Keskusliitto, Suomen Vuokranantajat SVA, Suomen Kiinteistöliitto ja RAKLI.

Asiasta löydät lisätietoa osoitteesta www.vuokralaiset.fi ja www.asuminen.fi

OLETHAN TARKISTANUT PALOVAROITTIMESI TOIMIVUUDEN?

Tulipalon alkuvaiheessa syntyy palokaasuja, joita ihminen ei havaitse. Palokaasut vievät tajunnan ja tappavat palokaasujen täyttämässä asunnossa olevat henkilöt jo muutamassa minuutissa. Palovaroitin havaitsee vaaralliset palokaasut ja hälyttämällä antaa sinulle ja perheellesi aikaa pelastautua.

Asukkaan tulee huolehtia, että asunnossa on palovaroitin ja se on toimintakuntoinen, niin että esim. pariston loppuessa varoittimeen asennetaan uusi, toimiva paristo. Minkäänlaisella turvalaitteella ei ole arvoa, ellei sitä pidetä toimintakunnossa.

LÄMMITTÄÄKÖ KYLPYHUONEESI LATTIALÄMMITYS KOKO ASUNTOA?

Monien asuntojemme pesuhuone- ja saunatilat on varustettu sähkötoimisella lattialämmityksellä. Sähkön kulutus menee asukkaan mittarista, eikä sisälly vuokraan. Asiasta on kerrottu vuokrasopimuksen teon yhteydessä. Oikein säädettynä ja käytettynä lattialämmitys kuluttaa energiaa vuodessa n. 500 kWh. Pesuhuoneen tavoitelämpötila on 23 C, eli n. 1-2 astetta korkeampi kuin muissa huonetiloissa. Muista, että mikäli pidät muita huonetiloja korkeampaa lämpöä kylpyhuoneessa, huolehdi ettei pesuhuoneen ovea pidetä auki. Avatun oven kautta lämpö karkaa muihin huoneisiin, joten näin toimiessa lämmität myös muuta huoneistoa lattialämmityksellä, josta maksat itse.

 

JÄTTEIDEN LAJITTELUSTA

Hyvä jätehuolto alkaa jo ennen kuin jätettä on syntynyt. Tehdessäsi ostopäätöksiä teet myös valintoja tulevista jätteistä.

Kotitaloudessa syntyvän jätteen lajitteluohjeita:

Sekajätteet laitetaan niille varattuun säiliöön tai astiaan.

Keräyspaperit laitetaan omaan säiliöön tai astiaan, eikä sinne laiteta muuta kuin postiluukusta tullutta paperia. (ei myöskään mitään muovitettua paperia)

Pahvilaatikot ja elintarvikepakkaukset puretaan ja pakataan siniseen keräyskartonkiastiaan tai sekajätteeseen.

Biojäteastiaan laitetaan vain sinne kuuluvaa maatuvaa jätettä, ei muovia, eikä markettien hedelmäpusseja.

Huonekalut tulee asukkaan itse viedä kaatopaikalle tai toimittaa kierrätykseen. Monissa kierrätyskeskuksissa toimii myös noutopalvelu.

Tietokoneet ja kodin muut sähkölaitteet tulee asukkaan itse toimittaa kierrätykseen, esim. Kierrätystori, Teollisuuskatu 5-7. Niiden vastaanotto keräyspisteissä on maksutonta.

Järkevä lajittelu säästää jätehuoltokustannuksissa ja pienentää vuokrien korotuspaineita.