08.12.2022

Sähkökatkoihin varautuminen

Tulevana talvena on odotettavissa lyhyitä alueellisia sähkökatkoja mahdollisesta valtakunnallisesta sähköpulasta johtuen.


Kodin valaistus, lämmitys ja ilmanvaihto katkeavat sähkökatkon ajaksi. Asunnon sisäilma saattaa tuntua tunkkaiselta, mutta ovet ja ikkunat on syytä pitää suljettuna lämmönkarkaamisen estämiseksi. Kannattaa varautua valaistuksen turvaamiseen jo etukäteen esim. hankkimaan taskulamppu. Kynttilöiden käyttöä tulisi välttää tulipalovaaran vuoksi.

Katkon aikaan vettä ei saa käyttää, eikä vettä ei saa laskea viemäreihin. Wc:n pöntön käyttö on kielletty katkon aikana. Wc:n Käyttäminen katkon aikana voi aiheuttaa viemäreiden tukkeutumisen ja tulvimisen asuntoihin katkon jälkeen. Varaudu tilanteeseen esim. muovipusseilla

Ruoanlaitto hankaloituu hetkellisesti, kun uuni, liesi ja mikro ovat poissa käytöstä. Myös jääkaapin ja pakastimen ovet on syytä pitää sähkökatkon aikaan suljettuna sulamisriskin takia ja elintarvikkeiden säilymisen vuoksi. Kahden tunnin sähkökatko ei tee tuhoja, kun kylmäkaapit pysyvät kylmänä.

Valot ja sähkölaitteet on hyvä laittaa pois päältä sähkökatkon alettua, tai tiedossa olevan sähkökatkon kohdalla jo ennakkoon. Tärkeintä on katkaista virta liedestä, uunista, silitysraudasta, kahvinkeittimestä, pesukoneista ja saunasta, jotka voivat aiheuttaa tulipalovaaran sähköjen yllättäen palauduttua. Yksi valaisimista kannattaa jättää päälle viestimään sähköjen palautumisesta. Huomio myös, että sähköjen palattua hanoista tuleva vesi voi olla polttavan kuumaa.

Sähkökatkon aikaan myös verkkovirran varassa toimiva tietokone, radio ja TV ovat poissa käytöstä. Matkapuhelinliikenteen tulisi pääsääntöisesti toimia, mutta yhteyksissä saattaa olla katkoksia.

Vaikka huoneistosi lukitus toimisi sähköisesti, pääset aina liikkumaan kotiisi ja sieltä ulos, myös mahdollisen sähkökatkon aikaan. Sähköistä avainta voi käyttää manuaalisesti katkon aikana.

Yhteisten tilojen ja piha-alueen valaistus katkeavat sähkökatkon ajaksi, jolloin on syytä kiinnittää erityistä huomiota varovaisiin askeleisiin pimeillä käytävillä.

Hissejä ei saa käyttää sähkökatkon aikaan, mutta mikäli jäät hissiin jumiin, kun sähköt yllättäen katkeavat, soita hississä ilmoitettuun hissihuoltonumeroon.

Myös pesutilojen laitteet ja kuivaushuoneet ovat pois käytöstä katkon ajan. Mikäli pyykkisi ovat pesukoneessa sähkökatkon aikaan, jätä pyykit koneeseen ja käy katkon jälkeen tarkistamassa toimiiko pesuohjelma normaalisti.


Saunat eivät lämpene katkon aikana.

Seuraa yleisiä ohjeistuksia sähkökatkoksien aikana. Huollon puhelut voivat ruuhkautua eli pyydämme seuraamaan tiedottamista esim. nettisivujemme kautta ja sähköyhtiöiden tiedotteita.

Suosittelemme myös 112 sovelluksen lataamista puhelimeen.

 « Takaisin